Uyarı Sizlere daha etkin bir alışveriş deneyimi sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Tamam KAPAT

Organik ve Ekolojik Ürün Nedir?

26/02/2020
organik tarım

Organik Ürün

Organik ürün, ürünlerin tohum halinden, hasat yapılana ve hasadın devamında da kullanıcıya ulaşana kadar ki tüm basamaklarda insan hayatına ve ekosisteme zararı olacak kimyasal ya da katkı maddesinin kullanılmamasıdır. Üretim yapılırken her aşama kanun ve yönetmeliklerle belirlenmektedir. Bu süreç tamamıyla izlenmekte olup alınan her bir veri işlenmektedir.

“Organik” ifadesi hem bilimsel hem de hukuki bir ifadedir. Organik ürün üreticileri ve ürünler bilimsel kriterlere göre düzenlenmiş olan Avrupa Birliği Organik Tarım Mevzuatı doğrultusunda T.C. Organik Tarım Kanunu ve Yönetmeliği tarafından denetlenmektedir. Organik ürünleri görüntüleri tatları ya da kokularıyla ayırt edemeyiz, organik ürünler laboratuvar analizleri ile tespit edilmektedir. Yani laboratuvar analizleri yapılmamış, gerekli denetlemelerden geçmemiş ürünler organik ürün değildir. Yani organik sertifikası bulunmayan ancak üzerinde doğal, katkısız, hormonsuz yazan hiçbir ürün organik ürün değildir.


Organik Tarım

Organik tarım, ekosistemde sentetik kimyasalların hatalı kullanımı nedeniyle kaybolan doğal dengeyi kurmak ve tüketicilere sağlıklı gıda ulaştırmayı hedefleyen çevre ve insan dostu bir tarım çeşididir. T.C Tarım Bakanlığı'nın organik tarım ile alakalı açıklaması "Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren, esas itibariyle sentetik zirai mücadele ilaçları ve gübrelerin kullanımının kısıtlanması yanında, organik ve yeşil gübreleme, münavebe toprağın muhafazası bitkinin direncini artırma, doğal düşmanların etkisini arttırıcı ve bütün bu olanakları kapsamlı bir sistemle de oluşturulmasını talep eden bir üretim sistemidir." şeklindedir.

Organik tarımın amacı; bozulmakta olan ekolojik dengeyi tekrar sağlamak, mevcut olan doğal kaynakların ve toprağın korunması, kimyasal kirlilik ve zehirli atıkların sona erdirilmesi amaçlanmaktadır. Organik tarım yapılabilmesi için her türlü kimyasal ilaç, gübre ve sentetik kimyasallardan uzak bir tarım yapılmalıdır. Organik tarımla birlikte bitkinin direncinin arttırılması hedeflenirken aynı zamanda da amaç ürünün adedinin değil, kalitesinin arttırılmasını sağlamaktır.

Organik tarımın gerekliliğinin nedeni ise; tarımda kullanılan ilaçların insan sağlığına olumsuz etkileri gün geçtikçe daha çok görmekteyiz.  Ancak tek ciddi problemimiz bu değil. Kullanılan kimyasal ve sentetikler toprakta yaşamakta olan mikroorganizmalara hızla zarar vermekte ve toprak verimliliklerini düşürmektedir. Bu nedenle tarım arazilerinde yaşanabilecek geri dönülmez kayıplar artmadan çevre dostu ve ekosistemi destekleyici tarım faaliyetlerini hızlandırmalı, kendi sağlığımız ve gelecek nesiller için kimyasallardan uzak bir tarım yapmalıyız.

Doğal Ürün Nedir? Organik Ürün ile Farkları Nelerdir?

Doğal ürün, doğada kendiliğinden bulunan yani doğal olarak yetişen yapay tatlandırıcı, renk ve sentetik katkı maddelerini içermeyen demektir. Doğal ürünlerin herhangi bir sertifika zorunluluğu yoktur ve kontrol süreci geçirmezler. Doğal ürünü ayırt edebilmek için doğal ürün etiketleri kaynak olsalar da özellikle paketli ürünlerde içerikleri incelemekte ve yapay ürünler olmadığına emin olmak gerekmektedir. Organik ürün ise yetiştirilmesinden tüketilme sürecine kadar her adımında kontrollü ve sertifikalı olan bir üründür.

Doğal ürün ve organik ürün arasındaki en büyük fark organik ürün katkı maddesi zirai ilaç gibi ekosisteme zararlı maddeler konusunda her adımda incelenirken, doğal ürünlerde herhangi bir denetleme yoktur. Yani doğal ürünler yetiştirilirken herhangi bir kimyasal kullanılmasa da çevreden gelebilecek kimyasallardan etkilenebilir. Örneğin; yan tarladaki zirai ilaçlar hava yoluyla taşınabilir ya da bölgede bulunan bir fabrikanın atıklarından etkilenme ihtimali vardır. 

Yorumlar
Malatya'dan sofralarınıza yöresel doğal ürünleri sizlere ulaştırıyoruz...
www.kayisidiyari.com
Sitemiz içerisinde amacımız yerel üreticilerle direkt tüketiciyi buluşturmak. Ne mutlu ki, bir çok organik tarım, iyi tarım sertifikasına sahip üretimiz de bu harekete katıldı,
Görüşünü yaz